0
U hebt niets in uw winkelwagen.

0

Weet Wat Je Draagt

Bamboe is één van de snelst groeiende gras planten en het heeft weinig water nodig. Bij het oogsten van bamboe blijven zowel jonge als oude scheuten staan zodat het land niet erodeert en er ook geen ontbossing plaatsvindt. Er is alleen zonlicht nodig voor de groei en geen bestrijdingsmiddelen. 

Bamboe heeft een uniek bestanddeel dat bacteriën en schimmels weghoudt. Bij andere stoffen worden hiervoor chemische stoffen toegevoegd. Bamboe is van nature volledig afbreekbaar en dus in het geheel niet milieuverontreinigend. Voor het maken van textiel worden alleen de zijtakken gebruikt van de plant, de vezels ondergaan geen enkele chemische bewerking, ze worden mechanisch geplet en gestoomd. Door de open structuur van de vezels, micro kleine gaatjes in de bamboevezel, kan de kleding 4 keer sneller zweet absorberen ( 60% meer dan katoen ) en verdampen. De kleding is ademend, blijft niet aan je huid plakken als het te warm is en geeft in de zomer verkoeling en is in de winter warmer dan katoen. Bamboe kleding is oersterk, antibacterieel, antistatisch, kreukvrij en voelt zo zacht als zijde en is daardoor comfortabel in het dragen.

Biologisch katoen

Het grootste verschil tussen biologische en gangbare katoen is het gebruik van natuurlijke in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt. Verder wordt er gebruik gemaakt van compost in plaats van kunstmest.

Bij de veredeling en de productie worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Bij het verven worden milieuvriendelijkere synthetische of natuurlijke verfstoffen gebruikt.

De meeste chemische nabehandeling als krimpvrij en kreukherstellend maken en mot- vuil- schimmelwering worden vaak achterwege gelaten omdat is gebleken dat dergelijke technieken niet altijd nodig zijn. Sommige kleding krijgt een mechanische, op hitte gebaseerde anti- krimpbehandeling.

Katoen is sterk en heeft een goede weerstand tegen wrijving en slijtage, laat vocht en lucht door (ademende functie, net als onze huid), kan tot 20% vocht opnemen zonder nat aan te voelen en is gewoon lekker om te dragen.

Tricot is een stof van fijn breiwerk dat van elk garen kan zijn gemaakt, dus zowel van katoen en wol als van hennep. De machinale vervaardiging van tricot geschiedt gewoonlijk op breimachines. Tricot is elastischer dan katoen, dankzij het breiwerk.

Jersey is een machinaal gefabriceerde stof van katoen als ook van wol. Jersey is derhalve geen stofsoort, maar een bepaalde brei- weeftechniek. De stof ziet er uit als heel fijn breiwerk en heeft daardoor ook een enigszins elastische structuur, wat het dragen van jersey kleding comfortabel maakt.

 Biologische wol

 De levensomstandigheden van de biologische schapen zijn een stuk beter dan die van niet biologische schapen. Castreren, het afknippen van staarten, overhaastig scheren of anderszins verminken gebeurt niet. Er worden geen chemicaliën gebruikt ter bestrijding van parasieten en schimmels. Tijdens de verscheping worden geen anti-mot en schimmelmiddelen toegepast, maar bv. een preparaat op basis van natuurlijk enzymen.

Scheerwol is een betere kwaliteit wol en heeft een natuurlijke glans, kreukt en vervilt niet snel. Alleen de direct verwerkte, eerste schering van gezonde, levende schapen krijgt de naam “zuiver scheerwol”.

Lamswol is een bijzondere fijne en zachte wol, elastisch en sterk. Lamswol wordt verkregen door lammeren voor de eerste maal te scheren.

Merinowol is een bijzondere hoge kwaliteit fijne wol, zeer elastisch, veerkrachtig en sterk. Merinowol voelt zacht en soepel aan, kriebelt niet, is anti - allergisch en heeft een natuurlijke UV- bescherming. Het is een goede warmte-isolator en heeft een vochtregulerende eigenschap. Kleding van Merinowol kan in de winter en zomer gedragen worden.

Alpaca is kwalitatief de beste wolsoort, is sterker, warmer en lichter dan de wol van schapen en het is ook nog eens hypo allergeen. Het is glanzend, zijdeachtig, superfijn en de zachtheid is te vergelijken met kasjmier, mohairwol. Omdat alpaca’s in wel meer dat twintig natuurlijke kleuren voorkomen, kun je het verven achterwege laten en is het gebruik van chemicaliën niet nodig, waardoor een duurzamer product gemaakt kan worden. Kleding van alpaca zit goed, blijft haar vorm houden en pluist niet. Alpaca is zachter dan merino en is sterker en elastischer dan schaapswol. Een dunne trui van alpacawol geeft net zoveel warmte als een dikke schapenwollen trui.

 

Duurzaam en milieuvriendelijk

Hennep is sterk, goed vochtregulerend, zachter dan katoen en minder kreukgevoelig dan linnen. Hennep gaat zeker vijf keer langer mee dan katoen. Vaak wordt hennep met katoen vermengd om de kleding nog zachter te maken.

Soja wordt gemaakt van sojaproteïne uit het restproduct dat overblijft na de productie van sojaproducten. Alles wat wordt gebruikt tijdens de productie van sojavezel en wat er van over blijft is volledig onschadelijk voor het milieu en wordt weer als mest gebruikt. Kleding van soja is sterk, soepel, zacht en warm. Zowel vochtabsorberend en ventilerend.

Tencel is een kunstmatige vezel, gewonnen uit pulp van de eucalyptusboom. Deze vezel is geproduceerd in een geavanceerd bleekvrij proces waarin 99.8% van alle oplosmiddelen en gebruikte chemicaliën worden teruggewonnen en hergebruikt. Het proces heeft een minimale impact op het milieu. Kleding van tencel is zo zacht als zijde, zo koel als linnen, zo warm als wol en veel beter vochtabsorberend dan katoen.

Ecologisch leer

In traditionele leerlooierijen staan arbeiders bloot aan giftige dampen van gevaarlijke chemicaliën en zware metalen, die bovendien een aanslag doen op het milieu. Voor dit leer wordt een fractie gebruikt van de gangbare hoeveelheden chemicaliën en zware metalen. Het is ook precies bekend waar de huiden vandaan komen. Het zijn lokale Indiase huiden die een speciale voorbehandeling krijgen voordat ze in de leerlooierij verder worden bewerkt. Dit zijn belangrijke eerste stappen naar een duurzame industrie. 

Synthetische stoffen

Synthetische vezel word gemaakt uit aardgas en olie en is in tegenstelling tot natuurlijke vezel milieubelastend. De productie ervan kost veel energie en het afval belast het milieu. Zijn moeilijk af te breken en te recyclen. En is niet milieuvriendelijk te noemen. In de levenscyclus echter komt het gebruiksgemak en duurzaamheid van deze vezels dikwijls erg sterk uit ten opzichte van natuurlijke vezels. Synthetische vezels worden vaak samen gebruikt, met natuurlijke vezels om een sterker vezel te verkrijgen.

Polyester is een polymeer en kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van chemische reactie uithardende) kunststof zijn. Polyester is een gladde, lichte, duurzame stof, die zacht aanvoelt, is vormvast, behoudt zijn kleur en gaat lang mee. Neemt echter niet zo goed vocht op, het is dus weinig ademend, is niet echt warm en kan statisch zijn.

Lycra is gemaakt van polyurethaan, een synthetisch rubber. Andere namen waar het onder bekend is zijn elasthan, dolastan en spandex. Het is zeer elastisch en heeft een hoge rekbaarheid, die gepaard gaat met een hoge “spankracht’. Lycra wordt veel gecombineerd met andere geweven of gebreide materialen zoals katoen, om kleding lichte rekbaarheid te geven en daarmee het draagcomfort te vergroten. Is weinig gevoelig voor transpiratie.

Waxed is katoen dat geïmpregneerd is met een op paraffine gebaseerde wax. Met name ontwikkeld om sterkte en duurzaamheid. Waxed katoen heeft een water- en winddichtheid, met een vuilafstotend vermogen. Is ideaal voor buitenactiviteiten en dagelijks gebruik. Wax kleding hebben een lederlook en zijn perfect ademend.

Tarpaulin

is eigenlijk zeildoek. Flexibel, waterdicht, beresterk en praktisch onverslijtbaar.
In de Filippijnen wordt het voornamelijk als reclamedrager gebruikt: in de vorm
van enorme billboards langs de kant van de weg, banners boven lokale winkels of gigantische gevelreclames in Manilla.
Het succes van tarpaulin heeft ook een keerzijde. Het materiaal is zó onverslijtbaar dat
het veel langer meegaat dan de boodschap die erop verkondigd wordt. Het resultaat: ·een almaar groeiende berg van gebruikt zeildoek.